Badrum – Före & Efter


En Kombination av Historia, Funktion & Design

Att renovera ett badrum är en av de största inredningsinvesteringarna man kan göra i sitt hem, och vi ville verkligen att detta skulle bli en genomtänkt förvandling. Det blev det! Vårt mål var att kombinera funktion, estetik och hållbarhet i en design som speglar både vår personliga stil och sekelskifteslägenhetens charm.

Därför valde vi först att anlita en totalentreprenör, GNB Bygg, för att hantera hela processen. Vi ville ha en partner som kunde samordna allt – från rivning och el till VVS och kakelsättning osv. – så att vi slapp koordinera olika hantverkare och riskera missförstånd. Och det blev så smidigt som vi hade tänkt! Inte nog med det så är gänget på GNB Bygg de mest positiva hantverkare jag någonsin träffat på. Hur många träffar på hantverkare som säger ¨Det kommer aldrig gå¨ så fort man kommer med ett önskemål om något som verkar omöjligt, men som egentligen går att lösa om man ser möjligheterna =) Albert och Dennis har varit positiva OCH glada hela vägen, det uppskattar vi mycket!

Badrummet innan renoveringen

Vårt badrum var tidigare ganska standard och väldigt gammalt. Det hade vitt kakel och ett grönt linoleum golv som var målat grått. Vi hade ett badkar som vi knappt använde. Det kändes mest som en plats som tog upp onödig yta och dessutom samlade damm och smuts undertill. Vi hade ett handfat utan förvaring och toaletten var så gammal så det inte ens fanns någon toalettsits som passade till den längre.

Det som överraskade oss när vi rev ut det gamla badrummet var att det en gång hade stått en kakelugn där! En sådan detalj påminner verkligen om att man aldrig vet vad som döljer sig bakom väggarna i en sekelskifteslägenhet. Det sitter även ett fönster i ena väggen som tom har gångjärnet kvar. Det är inget som stör så den historian har fått sitta kvar. När vi rev upp taket såg vi dessutom en fantastisk stuckatur, men tyvärr var det för mycket rör för att vi skulle kunna bevara den fullt ut. Jag försökte övertyga snickarna om en lösning, men till slut fick jag ge med mig när jag insåg själv att det inte gick att lösa utan att det skulle se ganska märkligt ut.

Här kan ni se Badrum – Före & Efter

Materialval och varför vi valde det vi gjorde

Att välja material och produkter är en av de roligaste delarna av en renovering – och samtidigt den mest tidskrävande. Vi ville ha en blandning av tidlöshet och unika inslag, och vi ville att materialen skulle hålla i många år framöver och rimma med fastighetens karaktär. Sen skulle det vara praktiskt givetvis.

Vi hade några punkter som vi hade listat ned inför val av utformning och material,

  • Blandade material och struktur samt färg & form, gärna jordiga kulörer som man nästan uteslutande alltid trivs i om man gillar naturen som vi gör
  • Inbyggda hyllor i duschen
  • Golvvärme
  • Vägghängd toalett utan massa onödiga veck (för att hålla rent enklare)
  • Blandare utan veck som är enkla att hålla rena (svårare än man tror att hitta)
  • EN krok för handduk bredvid handfatet (så man byter den ofta istället för att ha många och ingen har koll på hur länge de har hängt där)
  • En varsin krok för badlakan
  • Förvaring i kommod samt förvaring i skåp när vi bygger in tvättmaskinen
  • INTE spotlights i taket men gärna belysning bakom spegeln. Det blev dock spotlights i taket efter att ha blivit övertygad av elektrikern.

Hur blev det?

Det blev en terrazzo platta på golvet samt halva väggen upp. Terrazzo har en rik historia i sekelskiftesbostäder. Den har sina rötter i Italien och har anor från 1400-talet, då det utvecklades som ett hållbart och dekorativt golvmaterial av stenhuggare som använde spillmaterial från marmor. Under förra sekelskiftet blev terrazzo ett populärt val i entréer, trapphus och badrum tack vare sin slitstyrka och skönhet. Att välja terrazzo kändes som ett sätt att föra in en klassisk och tidlös detalj som knyter an till lägenhetens historia.

Våra val av material

Vi valde plattor från Golvabia som heter Umbria Terrazzo Warm. Jag är inte så förtjust i för mycket fog så ju större plattor desto bättre. Det blev 60 x 60 på golvet samt 120 x 60 på väggarna. Halva väggen och upp valde vi Pigalle i färgen Grape med storleken 6 x 25. I terrazzon ser man lite stänk av den roströda kulören som är på kaklet, så den fångar upp det perfekt för att få en harmonisk känsla. Taket och fodret målades i en varm ljus beige kulör från Nordsjö med NCS S2005-Y40R. Den kulören har vi i övriga lägenheten på alla dörrar, foder, lister samt i de tak som inte är målade i samma kulör som väggfärgen.

Nordsjö är ett företag som jag jobbat med länge och är känt för sina hållbara och slitstarka färger. Vi ville att vårt badrum skulle kännas varmt och ombonat, och Nordsjös våtrumsfärg gav oss både den estetiken och den långvariga kvaliteten.

Möbel som kommod

Kommod valde vi från Vedum, ett varumärke vi uppskattar för deras kombination av svensk kvalitet, tidlös design & funktionalitet. Sen fastnade vi extra mycket för den roströda kulören, delvis för att färgen var perfekt men även för att hela kommoden ser ut som en möbel istället för ett klassiskt handfat. Vi gillar att den står på fyra snygga ben och att den har luft under. Den upplevs inte som en ¨kloss¨ som jag kan uppleva många andra kommoder. Vi valde en variant med två lådor och har även installerat el som vi kommer åt när vi öppnar ena lådan för tex hårtork. Ovanpå valde vi en Silestone skiva, som är otroligt slitstark och resistent mot fläckar och repor – perfekt för ett badrum där vatten och tvål kan orsaka slitage.

Textur och Integritet

Duschväggar och blandare hade vi svårt att hitta men till slut hittade vi sådana vi sökte. Vi hade snöat in oss på att vi så gärna ville ha i linjeglas, lite sofistikerad känsla. Så fint med linjer som ger lite textur och integritet utan att det känns instängt. Vi hittade våra på Macro Design. Vi kunde även få dom i exakt de måttet vi önskade. Och eftersom det redan är tight som det är där inne så valde vi måttet 90 x 80 cm. Vi hittade även vår runda spegel och blandare till både handfat och dusch hos Macro Design. Jag ville gärna ha blandare utan massa veck som är enkla att hålla rent. Stilmässigt kanske man tycker att vi skulle haft mer krimskrams på blandarna men det praktiska gick före just här inne.

Mina 5 bästa tips & råd

  1. Skriv ner era behov och önskemål – Innan du börjar renovera, skriv ner vad du verkligen behöver och vad du önskar dig. Det är lätt att ryckas med av trender, men fundera på vad som fungerar långsiktigt för just dig/er. Gör en tydlig lista över funktionella krav (t.ex. förvaring, golvvärme, inbyggda hyllor) och estetiska val (t.ex. färger, material och struktur). Genom att ha en plan från början minskar du risken för kostsamma misstag eller impulsiva beslut.
  2. Låt vissa beslut ta tid – lev in dig i badrummet – Tänk efter hur du använder ditt badrum i vardagen och planera efter det! Känn efter var detaljer som krokar och speglar passar innan ni bestämmer. Låt det gå några dagar när all fast inredning är på plats innan ni bestämmer vart de andra ska sitta.
  3. Välj material med omsorg – Kvalitet och historia går hand i hand! Materialval är en av de viktigaste delarna i en badrumsrenovering. Se till att välja slitstarka och tidlösa material som passar bostadens karaktär. Att tänka på fastighetens historia när du renoverar skapar en harmonisk helhet och gör att badrummet känns som en del av hemmet – inte bara ett rum med kakel och klinker. Detaljer som terrazzo, sten och kakel i olika finishar kan skapa en unik och levande känsla. Tro mig!
  4. Ta hjälp av rätt hantverkare – en totalentreprenör gör skillnad – tt anlita en totalentreprenör (som vi gjorde med GNB Bygg) sparar både tid och huvudvärk. De hanterar alla yrkesgrupper – el, VVS, kakel, snickeri och målning – och ser till att allt flyter på. Det innebär att du slipper koordinera själv och kan känna dig trygg med att jobbet blir professionellt utfört. Dessutom är rätt hantverkare de som ser möjligheter istället för problem, något vi verkligen uppskattade hos GNB Bygg!

Vill du ha hjälp med renovering av badrum, tveka inte att höra av dig!  

Love, 

Sofie Izard Höyer


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

🍪 This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Läs mer